skip to Main Content
080 2101 info@elektro-maribor.si od ponedeljka do petka med 7.15 in 15.00

Povprečna slovenska družina porabi 1.500 € za ogrevanje

V  primerjavi z letom 2015 se je povečal skupni delež gospodinjstev, ki imajo dodatni način ogrevanja. Povečala pa se je tudi poraba električne energije, predvsem pri ogrevanju v enodružinskih hišah, na račun toplotnih črpalk, električnih sevalnih panelov in klimatskih naprav za lokalno ogrevanje.

Povprečna slovenska družina za ogrevanje porabi dobrih 1.500 € v času ogrevalne sezone. Med Primorsko in Zgornjesavsko regijo je razlika v stroških ogrevanja skoraj 1.000 €. Ob primerni izbiri načina in naprave za ogrevanje, ustrezne izolacije, energijsko učinkovitih oken lahko pri gretju prostorov veliko prihranimo z ustreznim ravnanjem.

Najbolj pogost način ogrevanja v Sloveniji je še vedno centralno ogrevanje. Potrebno pa je upoštevati, da se načini ogrevanja kot tudi naprave, ki se uporabljajo v enodružinskih hišah in večstanovanjskih stavbah, dokaj razlikujejo.

U Sloveniji razlikujemo štiri glavne načine ogrevanja:

 • centralno ogrevanje: toplota se proizvaja na enem mestu za celotno stavbo, ki je povezana z radiatorji
 • centralno daljinsko ogrevanje: toplota se proizvaja izven stavbe v posebnem obratu, ki oskrbuje več stavb ali naselij
 • etažno centralno ogrevanje: toplota se proizvaja na enem mestu za stanovanje (stanovanje ima svoj vir toplote).
 • lokalno ogrevanje: vir toplote se nahaja v prostoru, ki ga ogrevate (npr. kamin, električni radiator)

Rezultati raziskave REUS 2017

Dobra polovica anketiranih gospodinjstev navaja centralno ogrevanje kot glavni način ogrevanja. Druga polovica navaja centralno daljinsko ogrevanje, etažno centralno ogrevanje in lokalno ogrevanje kot glavni vir toplote.

V primeru, da ločeno obravnavamo gospodinjstva v enodružinskih in večstanovanjskih stavbah je razporeditev nekoliko drugačna:

 • V enodružinskih hišah je centralno ogrevanje najbolj pogost način ogrevanja, sledi etažno centralno ogrevanje in lokalno ogrevanje. Centralno daljinsko ogrevanje se v enodružinskih hišah zelo redko uporablja.
 • V večstanovanjskih stavbah je najbolj pogost način ogrevanja centralno daljinsko ogrevanje, sledi centralno ogrevanje, etažno centralno ogrevanje in lokalno ogrevanje.

 

Infografika je primerna za tisk do širine 17 cm / © Informa Echo / Povezava do infografike (PDF) →

Gospodinjstva, ki imajo centralno ogrevanje ali etažno centralno ogrevanje najbolj pogosto uporabljajo klasični kotel na kurilno olje, tako v enodružinskih, kot tudi v večstanovanjskih stavbah. V enodružinskih sledi klasični kotel na trdna goriva, kot so lesna biomasa in toplotna črpalka zrak-voda, a v večstanovanjskih stavbah klasičen kotel na plin in kotel na trdna goriva.

Gospodinjstva z lokalnim načinom ogrevanja najbolj pogosto uporabljajo kamin in peč na trdna goriva v enodružinskih hišah ter električni radiator, klimatsko napravo in plinsko peč v večstanovanjskih stavbah.

Dodatni način ogrevanja, kot dopolnitev glavnega načina ogrevanja, ima slaba polovica anketiranih gospodinjstev v enodružinskih hišah in malo manj kot tri petine v večstanovanjskih stavbah.

Zanimive spremembe pri načinih ogrevanja

V primerjavi z letom 2015 se je povečal:

 • Skupni delež gospodinjstev, ki imajo dodatni način ogrevanja, tako v enodružinskih hišah kot tudi v večstanovanjskih stavbah.
 • Delež gospodinjstev, ki v večstanovanjskih stavbah uporabljajo klasični kotel na kurilno olje, klasični kotel na trdna goriva in toplotne črpalke voda-voda za centralno ogrevanje ali etažno centralno ogrevanje ter plinsko peč za lokalno ogrevanje.
 • Delež gospodinjstev, ki v enodružinskih hišah uporabljajo toplotno črpalko zrak-voda za centralno ogrevanje ali etažno centralno ogrevanje ter kamin, električne sevalne panele in klimatsko napravo za lokalno ogrevanje.

V primerjavi z letom 2015 se je zmanjšal:

 • Delež gospodinjstev v večstanovanjskih stavbah, ki imajo centralno ogrevanje ali etažno centralno ogrevanje in pri tem uporabljajo klasični kotel na plin.
 • Delež gospodinjstev v enodružinskih hišah, ki uporabljajo klasični kotel na trdna goriva za centralno ogrevanje ali etažno centralno ogrevanje ter štedilnik na les in lončeno peč za lokalno ogrevanje.

Ugotovitev

Gospodinjstva s centralnim ogrevanjem ali etažnim centralnim ogrevanjem najbolj pogosto uporabljajo klasični kotel na kurilno olje. Gospodinjstva z lokalnim načinom ogrevanja najbolj pogosto uporabljajo kamin in peč na trdna goriva v enodružinskih hišah ter električni radiator in klimatsko napravo v večstanovanjskih stavbah. Približno polovica gospodinjstev nima dodatnega načina ogrevanja.

Svetovalna mreža ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko Sklada, vam omogoča brezplačno svetovanje pri namestitvi klimatske naprave. Vam najbližjo svetovalno pisarno, najdete na spletni strani www.ekosklad.si ali pa pokličite na brezplačno tel. številki 080 1669.

Raziskava REUS 2017, katere glavni sofinancer je podjetje Borzen / Trajnostna energija, predstavlja sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki jo izvaja Informa Echo v sodelovanju s partnerji od 2009.

Rajko Dolinšek
direktor Informa Echo in vodja projekta REUS
rajko.dolinsek@informa-echo.si

Back To Top