skip to Main Content
080 2101 info@elektro-maribor.si od ponedeljka do petka med 7.15 in 15.00

OBVESTILO O PIŠKOTKIH

 

Za nemoteno delovanje spletne strani www.premakni-porabo.si se uporabljajo t. i. piškotki (cookies). To so datoteke, ki se odlagajo na napravi uporabnika, s katero ta dostopa do spletnega portala. Z njimi se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.
Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in prenosnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z zakonodajo (ZEKom-1) nastajajo spremembe pri obveščanju oz. soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.
Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google-+ in Twitter piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih uporabniki teh omrežij sprejeli ob registraciji.

Kako upravljati piškotke?

Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na svoji napravi.
Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:
Chrome
Firefox
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 in 8
Opera
Safari

Piškotki na naši spletni strani

Na tej spletni strani uporabljamo naslednje piškotke:

Nujno potrebni piškotki
Piškotki, ki nam pomagajo ustrezno prikazati vsebine in omogočajo delovanje obrazcev, košarice in drugih bistvenih elementov spletne strani.
Tovrstni piškotki so aktivni le v času trajanja seje.

Google
Google uporablja piškotke za shranjevanje priljubljenih uporabniških nastavitev, izbire jezikovne verzije, št. prikazanih zadetkov in vrednosti, prikaz informacij na Google zemljevidih ter mnogih drugih funkcionalnosti in storitev tega spletnega giganta.

Google Analytics
Google Analytics je storitev spletnega analiziranja. Nudi nam informacije o obnašanju uporabnikov na naši spletni strani in nam s tem pomaga ustvariti boljšo uporabniško izkušnjo, prikazati relevantno vsebino itn. Pri razbiranju teh podatkov vas ne moremo osebno prepoznati.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 2 let.

Google maps
Google maps pripadajoče piškotke uporablja za prikaz uporabniku prijaznega zemljevida in označb lokacije.
Življenjska doba teh piškotkov znaša do 10 let.

Piškotke Google Analytics je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki so na voljo preko spodnjih povezav:
Google Analytics
AddThis

Več informacij o uporabi in o piškotkih samih je izdal informacijski pooblaščenec v svojih smernicah.

Back To Top