skip to Main Content
080 2101 info@elektro-maribor.si od ponedeljka do petka med 7.15 in 15.00

Z avtomatiziranimi sistemi do »pametne hiše« tudi pri vas

Napredne tehnologije v pametnih domovih že širom sveta omogočajo učinkovit nadzor nad porabo električne energije. Tovrstni sistemi so vse bolj razširjeni in dostopni tudi na domačih tleh. Z avtomatizacijo sistemov v domovih lahko namreč dosežemo prihranek pri porabi energije, hkrati pa poskrbimo za dobro počutje in bistveno izboljšanje ravni bivalnega udobja. V sklopu slovensko-japonskega projekta si lahko tovrsten sistem brezplačno pridobite tudi za vaš dom in si omogočite preprost in učinkovit nadzor nad vašo porabo električne energije. S tem lahko uživate enako ugodje ob nižjih računih za električno energijo.

Avtomatizacija sistema s strojno opremo »DLC – Direct Load Control« tudi v vašem domu

Tovrstna avtomatizacija zajema napravo z brezžično komunikacijo za izklop posameznega porabnika, kot je npr. bojler, klimatska naprava, toplotna črpalka ali drug večji porabnik. Uporabnikom se namesti strojna oprema v bližino električnega porabnika. Omogočene uporabniške naprave se vklapljajo in izklapljajo na daljavo neposredno s strani operaterja. Uporabnik ima možnost ročne onemogočitve delovanja daljinskega izklopa vključenih naprav, ter s tem prilagajanja svoje porabe električne energije.

Hišni sistem za upravljanje in shranjevanje energije »HEMS – Home energy management system«

Strojna oprema Home Energy Management System »HEMS« (pametni sistem za avtomatizacijo in upravljanje naprav) vam omogoča on-line nadzor porabe električne energije v vašem domu, kar pomeni, da lahko imate nenehen vpogled v porabo električne energije v 15-minutnih intervalih, in ne le na mesečni ravni na računu o porabljeni energiji, kot je to običajno. Ključne komponente, ki jih zajema so: krmilnik, merilnik in krmiljenje klime (preveriti). Sistem lahko krmili predvsem porabniki električne energije kot so: električni bojler, električni sistemi za ogrevanje in toplotne črpalke. Možna je tudi implementacija oz. nadgradnja sistema, ki omogoča upravljanje luči, žaluzij in podobno.

Postanete lahko tudi aktivni odjemalec električne energije

Če vas tovrstne teme prihranka pri porabi električne energije zanimajo, pa imate še vedno čas, da se pridružite slovensko-japonskemu projektu PREMAKNI PORABO, ki omogoča zanesljivejšo oskrbo z električno energijo, hkrati pa predstavlja priložnost za domačo industrijo in nižje stroške za odjemalce. Več informacij o prijavi lahko prejmete: na spletni strani www.premakni-porabo.si

V sklopu projekta bo sodelujočim v skupini B in C bo v uporabo brezplačno predana oprema, ki bo v času intenzivne porabe po dogovoru z uporabnikom omogočala avtomatsko upravljanje s porabo in s tem prihranek. Skupini B bo nameščena oprema (»DLC«) v vrednosti približno 500 EUR. Sistem z dodatnimi funkcijami (»HEMS«) v vrednosti približno 2.000 EUR, ki bo nameščen pri skupini C, bo omogočal osnovno opremo za avtomatizacijo upravljanja z energijo kot ga imajo pametne hiše. Oprema, ki je sicer v lasti sistemskega operaterja ELES, bo po zaključku projekta ostala sodelujočim na brezplačno uporabo. Po želji jo bodo lahko nadgradili v avtomatiziran sistem pametnega doma.

V primeru prijave v projekt bodo izvajalci pred namestitvijo opreme preverili še tehnično ustreznost na lokaciji in se dogovorili, kakšna vrsta naprave je primerna za namestitev.

Več informacij lahko dobite na spletni strani www.premakni-porabo.si, kjer si lahko preberete vse podrobnosti o projektu in načinu prijave, ki je možna do 29. novembra 2017.

 

Kontakt za sodelovanje pri projektu:

E: info@premakni-porabo.si

T: 05 99 78 002

Back To Top