skip to Main Content
080 2101 info@elektro-maribor.si od ponedeljka do petka med 7.15 in 15.00

Kako Slovenci peremo in sušimo perilo in kako pomivamo posodo

Pranju in sušenju perila se ni mogoče izogniti zato je pralni stroj prisoten v večini slovenskih gospodinjstev. Trend od leta 2010 kaže, da se število energetsko varčnih pralnih, pomivalnih in predvsem sušilnih strojev konstantno povečuje. Slaba polovica slovenskih gospodinjstev uporablja omenjene aparate v času višje tarife, kar predstavlja potencial za znižanje stroškov.

Pralni stroj morda res ne predstavlja velik strošek za elektriko, ampak vsi gospodinjski aparati skupaj z razsvetljavo in drugimi porabniki električne energije kot so toplotne črpalke, IR paneli in drugi sekundarni načini gretja, grelniki vode, TV sprejemniki, računalniška oprema, polnilci in mali gospodinjski aparati pa povzročajo znatne stroške. Rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 kažejo kako 1015 anketiranih slovenskih gospodinjstev uporablja posamezne aparate kot so pralni stroj, sušilni, pralno-sušilni in pomivalni stroji.

Pralni stroj uporablja 93 % gospodinjstev, sušilni stroj pa tretjina gospodinjstev. V obeh primerih jih je slaba polovica mlajših od 5 let. Pralno-sušilni stroj uporablja 7 % gospodinjstev, od tega je  skoraj polovica mlajših od 5 let. Pomivalni stroj uporablja dve tretjini gospodinjstev, od tega je skoraj dve petini starih do 5 let.

 

Primerjava rezultatov s predhodnimi merjenji raziskave REUS kaže, da se od leta 2010  število energetsko varčnih pralnih, pomivalnih strojev in predvsem sušilnih strojev konstantno povečuje. V primerjavi z letom 2015 ima več gospodinjstev pralne in pomivalne stroje z eko programom. Kljub temu pa se je pogostost uporabe eko programa znižala glede na 2015 . Pri pralnem stroju eko program vedno uporablja le 14 % gospodinjstev, pri pomivalnem stroju pa dobra četrtina.

Primerljivo s preteklim merjenjem se večina gospodinjstev odloča za uporabo aparatov v času cenejše tarife (delovniki 22-6, sobota/nedelja, prazniki). V primeru vseh aparatov so stroji pri uporabi v veliki večini gospodinjstev vedno ali večinoma polni.

Kako uporabljamo pralne, sušilne in pomivalne stroje

Dobra tretjina gospodinjstev pere 3-4x na teden in prav tako dobra tretjina 2x na teden ali manj. Dobra četrtina perilo običajno pere pri maksimalni temperaturi, ki jo perilo dovoljuje. Zmanjšanje temperature pranja in koriščenje eko programa predstavlja potencial za zmanjševanje rabe energije in stroškov.

Sušilni stroj se pogosteje uporablja v zimskem času, vendar se ne glede na letni čas še vedno najpogosteje uporablja 2x na teden ali manj. Tudi poleti več gospodinjstev suši perilo v sušilnem stroju kot pred dvemi leti. Mnogim je pomembnejše od prihranka, da je sušenje perila hitro in enostavnejše. Le slaba tretjina tistih, ki imajo sušilni stroj, perilo v poletnem času vedno suši na zraku in ne v sušilnem stroju.

Pri uporabi pomivalnega stroja pa je zaznati pozitivni trend, saj se je povečal delež gospodinjstev, ki pomiva posodo v pomivalnem stroju 5-6x na teden in padel delež tistih, ki jo pomiva 7-8x na teden.

KAkšnE aparate bomo kupili

V tem letu bo najbolj verjetno kupilo nov pomivalni stroj in nov pralni stroj slaba desetina gospodinjstev. Za nov sušilni stroj se bo odločilo 4 % in za pralno-sušilni stroj 1 % gospodinjstev. Velika večina bi se odločila za nakup energetsko varčnega aparata, zanj pa bi bili v povprečju pripravljeni plačati slabo petino več kot za aparat nižjega energetskega razreda.

NE TROŠIMO VEČ ENERGIJE KOT JE POTREBNO

Svetovalna mreža ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko Sklada, vam omogoča brezplačno svetovanje pri menjavi električnih naprav v vam najbližji svetovalni pisarni, ki jo najdete na spletni strani www.ekosklad.si ali pa pokličite na brezplačno tel. številko 080 1669. Na Eko skladu je odprt Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov 59OB17.

Tudi prodajalci v večjih trgovinah z belo tehniko vam lahko pomagajo pri izbiri ustreznega pralnega, sušilnega, pralno-sušilnega in pomivalnega stroja.

Raziskava REUS 2017, katere glavni sofinacer je podjetje Borzen / Trajnostna energija, predstavlja sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki se izvaja od 2009.

 

Rajko Dolinšek

direktor Informa Echo in vodja projekta REUS

 

 

 

 

 

Back To Top