skip to Main Content
080 2101 info@elektro-maribor.si od ponedeljka do petka med 7.15 in 15.00

Kaj lahko storimo za prihranek električne energije vsakodnevno?

S poznavanjem porabe električne energije do prihranka

S premišljeno in učinkovito rabo energije lahko že z manjšimi spremembami v vsakodnevnem življenju poskrbimo za prihranke, ki bodo lahko vidni tudi na naših računih za porabo električne energije. Hkrati lahko na takšen način pripomoremo k manjšemu  obremenjevanju okolja in zmanjšamo emisije toplogrednih plinov.

Razsvetljava

Z rabo razsvetljave lahko premišljeno razpolagamo. Če je možno, lahko veliko dela opravimo v delu dneva, ko je na voljo naravna svetloba. Predlagamo menjavo na varčne ali LED sijalke, ki lahko poskrbijo tudi do 80 % prihranka, luči pa moramo dosledno ugašati, kadar jih ne potrebujemo. Odstotek prihranka lahko dosežemo tudi s pogostim čiščenjem svetlobnih teles ali z uporabo senzorjev gibanja, ki se samodejno ugasnejo. Najbolj varčna je ugasnjena žarnica, zato luči ugašajmo, ko jih ne potrebujemo.

Kuhinjske naprave

Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem, ledne obloge pa moramo redno odstranjevati. V obe napravi ni priporočljivo dajati toplih predmetov ali živil, slednja pa morajo biti tudi osušena. Predlagamo tudi preverjanje tesnil na vratih hladilnika in zamrzovalnika, dotrajana tesnila pa moramo zamenjati, da je izkoristek energije boljši. Hladilnik naj bo od zidu oddaljen vsaj 5 cm, še posebej pozorni bodimo na to pri vgradnih modelih. Prostora v hladilniku ne zapolnjujemo s preveč živili, hkrati pa hladilnik ne sme biti prazen. Optimalna temperatura hladilnika je 4˚C. Zamrzovalnik redno (najmanj enkrat do dvakrat letno) odtalimo in očistimo, saj plast ledu vpliva na učinkovitost delovanja. Zamrzovalnik postavimo v hladen, dobro prezračevan prostor Zamrzovalnik odtajajmo in očistimo, ko obloge ledu in ivja dosežejo debelino 3 do 5 mm.

Pri uporabi pečice poskrbimo, da pečemo več jedi hkrati, če je slednje mogoče. Uporaba ventilatorja v pečici pa lahko omogoča peko tudi pri nižji temperaturi. Vrata pečice med peko odpirajmo čim manjkrat in jo ugasnimo nekaj minut pred koncem pečenja.

Pri kuhanju vodo zavrimo v zaprtih posodah – s pokrovkami, da pohitrimo postopek kuhanja in porabimo manj energije. Za kuhanje živil je bolje uporabiti primerno količino vode – ob preveliki količini vode, bomo do vrelišča potrebovali več energije. Kuhalne plošče na štedilniku lahko ugasnemo že nekaj minut pred koncem kuhanja, saj bo tako poraba energije optimalna.

Pomivalni stroj naj bo pri uporabi vedno primerno poln, saj bomo tako optimalno izkoristili porabljeno energijo. Izberemo napravo, ki je primerna za velikost našega gospodinjstva – z na pol polnim pomivalnim strojem izgubljamo energijo po nepotrebnem. Za umivanje manj umazane posode, pa predlagamo uporabo varčnih programov, ki vam bodo v krajšem času in s porabo manj energije, omogočili višji prihranek.

Pranje in sušenje perila

V pralni in sušilni stroj dodajte predpisano količino perila in ju napolnite ustrezno – upoštevajte navodila proizvajalca. Če je mogoče, uporabljajte nižjo temperaturo pranja in se izogibajte predpranju, če perilo ni izjemno umazano. V sušilnem stroju sušimo le dobro ožeto perilo. Perilo čim pogosteje sušimo na zraku, saj s tem prihranimo ogromno energije.

Likanje, sesanje
Likalniki sodijo med večje porabnike energije. Perilo razvrščajmo po tipih blaga. Najprej likajmo občutljiva oblačila, za katera je potrebna nižja temperatura, nato pa blago, ki zahteva višjo temperaturo. Grelec likanja izklopimo nekaj minut pred koncem dela. Med daljšimi odmori likalnik izklopimo.

Velika električna moč sesalnika (preko 1 kW) običajno še ni garancija za uspešno sesanje. Pri nakupu vam svetujemo, da se posvetujete s prodajalcem.

Ogrevanje in hlajenje prostorov

Izbor optimalne temperature prostora je ključna rešitev za prihranek pri hlajenju in ogrevanju. Prostore moramo ustrezno prezračevati: v hladnejših mesecih predlagamo zračenje večkrat na dan za kratek čas s popolnoma odprtimi okni in ne nenehno minimalno zračenje. V hladnih mesecih predlagamo tudi izbor toplejših oblačil s plastenjem.

V toplejših mesecih pa poskrbimo, da zračimo v delu dneva, ko so temperature najnižje (zjutraj in zvečer), okna pa zapiramo in zastremo v delu dneva, ko so temperature višje. Če uporabljate klimatske naprave, jih redno vzdržujte in preprečite dodatne vdore toplote v prostore ter bodite pozorni, da naj poleti temperatura v prostorih ne bo za več kot 5-6°C nižja od zunanje.

Električni grelnik vode (bojler)
Velikost električnega grelca naj ustreza našim dejanskim potrebam. Ob daljši odsotnosti grelec obvezno izklopimo. Grelec namestimo čim bližje pipam, saj tako zaradi manjših izgub porabi manj energije. Želeno temperaturo vode raje uravnavajmo z zmanjšanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi. Redno in pravilno čiščenje bistveno pripomore k boljšemu izkoristku električnega grelca, zato naj ga redno izvajajo pooblaščeni serviserji.

Splošno

Pri napravah, ki so nenehno v pripravljenosti (mikrovalovnih pečicah, televizorjih in ostali zabavni elektroniki), priporočamo tudi uporabo razdelilcev s stikalom za izklop. Pametno je razmisliti tudi o zamenjavi potratnih aparatov, saj so številne dotrajane in starejše naprave veliki potrošniki električne energije. Kadar je le mogoče, naprave uporabljajte v času manjše tarife (MT). V kolikor ste v sistemu naprednega merjenja in imate pred vstopom v projekt “PREMAKNI PORABO” obračun po enotni tarifi (ET), vam bomo pred vključitvijo v projekt brezplačno uredili prehod na dvotarifni obračun, kar za vas pomeni dodaten prihranek.

 

Pridružite se projektu prihodnosti PREMAKNI PORABO in poskrbite za dodaten prihranek

Napredne tehnologije omogočajo preprost in učinkovit nadzor nad porabo električne energije. S tem lahko odjemalci uživajo enako ugodje ob nižjih računih za električno energijo. S sodelovanjem pri projektu PREMAKNI PORABO lahko dosežete prihranek pri svojem strošku elektrike, hkrati pa s tem pripomorete k učinkovitejšemu delovanju elektroenergetskega omrežja in svojemu lokalnemu okolju.

Projekt PREMAKNI PORABO, ki poteka v okviru slovensko – japonskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti (Projekt NEDO) predstavlja priložnost za domačo industrijo in nižje stroške za odjemalce električne energije, ki lahko pripomorejo k učinkovitejšemu delovanju elektroenergetskega omrežja. Z ukrepi prilagajanja odjema lahko zmanjšamo porabo energije v času, ko je ta največja in s tem omejimo potrebe po novih investicijah. Možnost sodelovanja je omogočena vsem gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, ki so priklopljeni na razdelilno transformacijsko postajo Breg (RTP Breg) in so že v sistemu naprednega merjenja. Sodelovanje v projektu je neodvisno od tega, s katerim dobaviteljem imate sklenjeno pogodbo o dobavi električne energije.

Z vključitvijo v projekt »PREMAKNI PORABO« boste deležni znižane cene omrežnine za obračun v času VT (večja tarifa) in znižane cene v času MT (manjša tarifa),  v primerjavi z veljavnimi cenami . Hkrati pa bo največ 50 ur na leto veljala dražja KKT (kritična konična tarifa), ki se lahko aktivira bodisi v času VT ali v času MT. Vse kar morate storiti je, da v času 50 ur letno, ko nastopi konična tarifa v čim večjem obsegu zmanjšate porabo elektrike. To pomeni da v tem časi ne uporabljate pralnega stroja, sušilnega stroja, pomivalnega stroja, električne pečice, električnih kuhalnikov, izklopite grelnike vode, ne uporabljate električnih radiatorjev ali ostalih grelnih teles na elektriko …

S premikom porabe v čas ugodnejših tarif, boste lahko dosegli prihranek ter hkrati aktivno sodelovali pri izravnavanju elektrodistribucijskega sistema in s tem prispevali k dodatni zanesljivosti oskrbe z električno energijo.

Vaš mesečni obračun elektrike bo odslej razdeljen na tri tarife. Cena KKT se nanaša samo na omrežnino. Glede na ostale uporabnike boste v času izven KKT deležni ugodnejše cene za omrežnino za čas večje (VT) in manjše (MT) tarife. Na vašem mesečnem računu boste imeli prikaz porabe po vseh treh tarifah.

Več informacij lahko dobite na spletni strani www.premakni-porabo.si, kjer si lahko preberete vse podrobnosti o projektu in načinu prijave.

 

Rok prijave: do 29. novembra 2017.

Kontakt za sodelovanje pri projektu:

E: info@premakni-porabo.si

T: 05 99 78 002

 

 

 

 

 

Back To Top